Aktuelno

Roman "HADŽI OSMAN"

2017-07-10 | Postavio huska koteks|
Nedavno je iz štampe izašao roman „Hadži Osman“ autora Harisa Sejdića, te je kratko nakon pojavljivanja privukao pažnju čitateljske publike i javnosti. Ovo je druga Sejdićeva knjiga, a 2014. se javnosti predstavio sa zbirkom kolumni pod nazivom "Zašto da šutim?". 
 
U razgovoru za INS Sejdić kaže da je roman počeo raditi septembra 2014. godine. Nedavno je jedan autor primijetio da sve češće i uspješnije knjige i romane pišu ljudi kojima to nije primarno zanimanje. Jedan od takvih je i Sejdić.
 
-Roman "Hadži Osman" je pisan u prvom licu, i zapravo radi se na neki način o istinitom pripovijedanju moga djeda Osmana Sejdića koji je rođen 1900. Godine. Prošao je sve tegobe Prvog i Drugog svjetskog rata, njemačkog logora, živio kroz periode sedam različitih državnih uređenja i režima. Radi se i o povijesnom romanu koji govori o periodu od 1900 pa sve do augusta 1992 do kada je živio moj djed Osman. Njegov težak i mukotrpan život, praćen stalnim iskušenjima i izazovima nije ga pokolebao da uvijek bude svjestan vjere u Boga i u prolaznost ovoga svijeta – govori Sejdić za INS.
 
Recenzenti ovog i grafički ilustriranog romana na skoro 500 stranica, su dr. Selman Selhanović i književnik Fuad Kovač, a izdavač je sarajevski “Futur art”. 
 
"Ono što se na osnovu toga nameće, jeste da Sejdić u fabuliranju karakteristika likova u svom romanu ima nadasve onaj humanistički pristup. Čovjeka treba da odlikuje moral i pravda koji se ogledaju posebno u vjerskim načelima. Njegovi likovi, upravo, izgrađuju se određuju spram vjere i vjerskih običaja. To je ono što ovom romanu daje posebnu aromu i pečat", napisao je dr. Selman Selhanović.
 
Fuad Kovač u svojoj recenziji ističe:
 
"Ova zanimljiva i topla ispovjedna selimovićevska forma romana "HADŽI OSMAN" Harisa Sejdića ima i svoje vrijednosti u čuvanju tradicije, običaja, događaja, ličnosti, itd. Ona je maksimalno iskrena i tačna jer sve što je u romanu, sve što narator kazuje (hadži Osman) se stvarno dogodilo ili je čuo za to što se dogodilo". 
 
 

Ostavite komentar