Aktuelno

OTVOREN NOVI POGON ZA PROIZVODNJU U ZAVIDOVIĆIMA

2017-12-23 | Postavio Admin|

OTVOREN NOVI POGON ZA PROIZVODNJU U ZAVIDOVIĆIMA

“Koteks” Tešanj bavi se otkupom i preradom kože, a iz pogona izlaze proizvodi vrhunskog kvaliteta iz programa kožne i tekstilne konfekcije, modne i radne odjeće i obuće, HTZ opreme, kožne galanterije i opreme za vojsku, policiju i specijalne službe. 

Imaju i vlastiti laboratorij, proizvodnja se odvija u pogonima u Tešnju i Visokom, a stalno je angažirano više domaćih kooperanata. 

Zapošljavaju više od 300 radnika. Među 100 najvećih izvoznika u BiH za 2016. godinu, “Koteks” se nalazi na 92. mjestu. 

- Uvijek idemo naprijed i težimo većim dostignućima pa se možemo pohvaliti da smo jedni od prvih u BiH, a i u regionu, koji posjedujemo certifikat Halal BAS 1049:2010 za sirovu kožu. Nastavljamo tradiciju kožarstva, koja se u tešanjskom kraju mjeri stoljećima - ističe osnivač firme Muharem Sejdić.  

U okviru “Koteksa”, od 2000. godine postoji kuća mode “Danial S”, koja se bavi dizajniranjem i proizvodnjom muške i ženske kožne konfekcije. 

Posebnu pažnju su posvetili opremi za policiju i specijalne službe. Na zahtjev klijenata, razradili su četiri vrste uniformi. Uveli su i digitalni kamuflažni dezen. 

 U okviru proizvodnje namjenskih proizvoda, u fokusu nam je proizvodnja zaštitnih prsluka, balističkih ploča i kaciga. Svi su proizvodi razvijeni s visokim stepenom zaštite i testirani u ovlaštenim evropskim laboratorijima - kaže Adisa Karahodžić- direktorica Koteksa.

“Koteks” je početkom novembra u nekadašnjem DC “Stoličara” u IP “Krivaja” u Zavidovićima otvorio još jednu podružnicu, za koju se planira da u narednom periodu preraste u zasebnu firmu. U pitanju je tekstilni proizvodni pogon auto i industrije namještaja, na prostoru od skoro 2.500 kvadrata, koji je opremljen savremenim mašinama. 

U prvoj fazi je zaposleno pedesetak radnika, a još najmanje 50 radnih mjesta bit će osigurano u narednoj godini.

Ostavite komentar