+387 32 650 818
koteks@koteks.ba
Pon – Sub: 07:00h – 16:30h

Adisa Karahodžić, direktorica Koteksa - Sreća pomogne nekad, a rad uvijek

KOTEKS PRODUCTION > Novosti > Nekategorizirano > Adisa Karahodžić, direktorica Koteksa – Sreća pomogne nekad, a rad uvijek

Adisa Karahodžić, direktorica Koteksa – Sreća pomogne nekad, a rad uvijek

Posted by: Press sluzba
Category: Nekategorizirano

Adisa Karahodžić danas je na poziciji gdje svakodnevno donosi važne odluke koje su njenu porodičnu firmu doveli do toga da je jedna od vodećih proizvođača kožne konfekcije, galanterije i obuće u BiH. Od 2011. godine kada je došla na čelo tešanjskog Koteksa, firma se konstantno širi, zapošljava radnike i uvodi nove proizvode.

U Koteksu je aktuelno više investicionih projekata, a jedan od njih je formiranje vlastite laboratorije za kontrolu kvaliteta materijala koje koriste za potrebe domaćih i regionalnih tendera.

– Na ovom projektu radimo zajedno sa Tehnološkim fakultetom iz Tuzle, te sarađujemo sa njihovim profesorima. Plan je da ga realizujemo u toku sljedeće godine i on će nam olakšati postupak izrade materijala po specifikacijama kupca – kaže na početku intervjua za eKapiju direktorica Koteksa iz Tešnja Adisa Karahodžić.
Prije pozicije generalne direktorice, bila je na čelu sektora za izvoz.
– Na ovu poziciju došla sam 2003. i iste godine u firmi je pokrenuta proizvodnja policijske i vojne opreme, što je uključivalo i šivanje uniformi od tekstila i drugih specijalnih materijala namjenjih za vojni i policijski sektor. Takođe smo uspostavili vlastiti odjel za transport, investirali smo u transportne jedinice kako bi bili u mogućnosti da našim kupcima garantiramo isporuku na vrijeme.

Tokom proteklih godina, kaže, radili su na istraživanju tržišta sirove kože te su uspjeli proširiti lepezu kupaca.
– Ono na šta sam posebno ponosna jeste da smo uskladili procese otkupa i skladištenja sirove kože sa zahtjevima i standardima Evropske unije, što podrazumjeva potpunu preciznost i sljedivost pri isporuci svake pošiljke.
Uspjeh nije tajna i slučajnost
Smatra da je u poslovnom svijetu najvažnija vještina komunikacija, zatim poznavanje stranog jezika, motivacija kompletnog tima, stvaranje novih ideja te sposobnost prilagođavanja promjenama. Takođe, sposobnost korištenja vremena, kao najdragocjenijeg resursa je izuzetno važno.
– Tajna za uspjeh ne postoji, uspjeh nije tajna i nije slučajnost niti splet okolnosti. Uspjeh je rad, disciplina, edukacija, žrtva ali ujedno i želja, volja i ljubav prema onome što radite. Uspjeh je, također, lojalnost prema kupcima te korektan i partnerski odnos prema zaposlenicima i uspjeh je izgraditi tim koji vam pomaže da donesete prave odluke u pravo vrijeme.
Zahvaljujući zajedničkoj energiji i strasti koju dijele prema poslu, sa saradnicima je formirala tim koji se raduje uspjehu i dijeli odgovornost, što znatno olakšava njen posao rukovodica.
– Moja poslovna filozofija se može sročiti u jednoj rečenici koju sam nedavno pročitala, nisam sigurna za autora, a to je “Sreća pomogne nekad, a rad uvijek”. Smatram da dobri procesi donose dobre rezultate. Konstantan rad sa timom će uvijek dovesti do određenih akcija, rješavanja neusklađenosti, kreiranja novih planova i ugodnog ambijenta za kompletan tim.

Ilustracija (Foto: Lestertair/shutterstock.com) Što se tiče životne filozofije, smatra da se dobro dobrim vraća. Vodeći se time, uvijek je dobra i iskrena prema ljudima.

– Kod mene nema loših dana, ustajanja na lijevu nogu i sličnih izjava. Optimista sam po prirodi i vjerujem da nam život donese ono što zaslužimo i što smo dali.Otac najveći uzor
Kaže da joj je još od djetinjstva bila želja da upiše Pravni fakultet. Smatrala je da joj je mjesto u sudnici i radovala se da će po završetku školovanja imati priliku da radi jedan takav posao. To se na kraju nije ostvarilo, jer se po završetku školovanja, tačnije 2000. godine, zaposlila u očevoj firmi Koteks. U početku je radila kao sekretar firme.
– Mislim da mladi ljudi treba da slijede svoju strast i želju i da se školuju u pravcu za koji imaju afinitet kako bi radili ono što žele i vole, jer će na taj način biti lakše i imaće veći uspjeh. Međutim, zna se desiti da se tokom školovanja pronađemo u drugoj profesiji, što je također dobro i prirodno i može rezultirati uspjehom.
Tokom školovanja stekla je mnogo prijatelja sa kojima je i danas u kontaktu putem društvenih mreža.

– Bili smo jedna zanimljiva i priznata generacija. Moji drugari su danas doktori, profesori, biznismeni, advokati… Sada mi je jasno da smo kroz nekadašnji način školovanja, koji je bio strog, stekli disciplinu koja nam je omogućila napredovanje.

Najveći uzor joj je otac. Uvijek je nesebično brinuo za porodicu, te je pored svojih obaveza bio prisutan u njenom djetinjstvu i školovanju.

– Uvijek je odvajao vrijeme da me odveze do škole, ali i na vannastavne aktivnosti. Podržavao me u svim mojim željama. Sada kada razmišljam o tome, znam da nije bilo lako izdvajati vrijeme za porodicu uporedo sa uspješnim vođenjem biznisa. Zahvalna sam mu što me naučio da posložim prioritete.
S obzirom na to da je i ona roditelj, ima kćerku od 20 i sina od 9 godina, shvata da je jedini način za balans u životu odrediti prioritete.
– Nastojim napraviti plan za sedmicu, mjesec ili duži period koji uključuje moje poslovne i privatne obaveze i pridržavam se ciljeva koje zacrtam. Ali, moram reći, da za svoju djecu nemam raspored, već se trudim da im posvetim što više vremena i budem im dostupna koliko je potrebno.
Trenutno nema neostvarenih želja. Uglavnom se raduje na isti način malim i velikim željama koje su se do sada ispunile.
– Saznanje da su moja djeca i roditelji zdravi su stvari koje se možda nekome čine kao male, ali mene usrećuju i za mene su ogrome. Želja mi je da odvojim vrijeme za porodično putovanje u egzotične zemlje.
U poslu je najvažnije, kaže, zadržati stečeno povjerenje kupaca, dobavljača, kooperanata, kao i zaposlenih.

– Veoma mi je bitno da se ispoštuju svi dogovori, bili oni pisani ili usmeni i da ne obećavamo jedni drugima ono što nećemo ili ne možemo ispuniti.

U životu joj je važno da budem primjer vlastitoj djeci i da im daje smjernice kako bi kroz život zadržali ljudskost, pravedenost, poštenje i plemenitost.
Slobodana Šubara/eKapija.com

Author: Press sluzba