Poboljšanje ljudskih prava u bh. privrednom sektoru

Kompanija KOTEKS d.o.o. Tešanj usvojila Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju

Kompanije iz BiH uviđaju važnost poštivanja ljudskih prava u vlastitom poslovanju, zbog čega se sve više odlučuju usvojiti Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju, koju je izradio Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa Udruženjem poslodavaca FBiH i uz finansijsku podršku Evropske unije.

Koteks d.o.o. je društvo za otkup, promet i izvoz sirove kože u Bosni i Hercegovini i regionu, te proizvodnju kožne i tekstilne konfekcije, modne i radne odjeće i obuće, HTZ opreme, kožne galanterije i opreme za vojsku, policiju i specijalne službe (namjenska oprema). Društvo je osnovano 1994. godine i uspješno posluje do danas.

Potpisivanjem Povelje o poštivanju ljudskih prava u poslovanju, preduzeće Koteks dobilo je pisani okvir već usvojenog ponašanja. Koteks, kao društveno odgovorna kompanija, koja je već poslovala u skladu sa načelima koji su sadržani u Povelji, će nastaviti u tom smjeru, te ni u jednom trenutko neće dovesti u pitanje važnost ove Povelje.

Povelja se sastoji od 15 tačaka koje se tiču sprječavanja narušavanja ljudskih prava, uključivanja zainteresiranih strana radi uvažavanja njihovog glasa i potreba, opredijeljenosti za jednak odnos prema svima, očuvanja radnog okruženja, zabrane prinudnog rada i zabrane umiješanosti u trgovinu ljudima, prava na sistem komunikacije koji maksimalno štiti povjerljivost za sve prijave zaposlenih.

https://www.mladi.org/bs/projekti/3/poboljsanje-ljudskih-prava/8596-kompanija-koteks-d-o-o-tesanj-usvojila-povelju-o-postivanju-ljudskih-prava-u-poslovanju

Tags: No tags